Βασικός στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας της Ανοσολογίας (Day of Immunology, DOI, http://www.dayofimmunology.org) αποτελεί η ενημέρωση του κοινού για την επιστήμη της Ανοσολογίας και το σημαντικό της ρόλο στη διαμόρφωση της υγείας στις σύγχρονες κοινωνίες. Στα πλαίσια αυτά η ΕΕΑ με σύνθημα: «ισχυρό ανοσιακό σύστημα για καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής» στοχεύει στη διαρκή ενημέρωση, όχι μόνο στις αστικές μεγαλουπόλεις, αλλά και σε περιοχές της υπαίθρου, όπου η πρόσβαση στη γνώση είναι κατά κανόνα δυσχερής και οι επιστημονικές εκδηλώσεις λιγοστές.
Εφόσον υπάρχει ικανός αριθμός συμμετεχόντων θα υπάρξει δωρεάν μετακίνηση από Αθήνα και Θεσσαλονίκη (αναχώρηση στις 24 και επιστροφή στις 26 Απριλίου). Όσοι ενδιαφέρονται για δωρεάν μετακίνηση αποστέλλουν ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας και τον αριθμό των ατόμων στο info@helsim.gr με την ένδειξη DOI_2009. Επιπλέον, η ΕΕΑ έχει εξασφαλίσει ειδικές τιμές διανυκτέρευσης για τις 24 και 25 Απριλίου (ισχύουν έως 25 Μαρτίου).
Θα σας περιμένουμε όλους εκεί……
Στις 25 Απριλίου, στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα, πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Ανοσολογίας (ΕΕΑ) επιστημονική εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ανοσολογίας 2009. Η επιλογή των θεμάτων έγινε με γνώμονα τις προτάσεις των τοπικών ιατρικών κοινοτήτων, της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Άλλωστε, κύριος στόχος της Ημέρας της Ανοσολογίας, είναι η ενημέρωση του κοινού για το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η επιστήμη της Ανοσολογίας στη σύγχρονη ιατρική έρευνα, αλλά και στην καθημερινή ιατρική πράξη (διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση ασθενών). Η διαρκής πληροφόρηση για το έργο που προσφέρουν παγκόσμια οι εργαστηριακοί και κλινικοί Ανοσολόγοι είναι ένας στόχος που ξεκίνησε στην Ευρώπη από την EFIS (European Federation of Immunological Societies) το 2005 με την ιδέα του εορτασμού της Ημέρας της Ανοσολογίας (Day of Immunology) και σήμερα γίνεται θεσμός.
![]() |
Η έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε μετά από σύντομους χαιρετισμούς που απεύθυναν οι εκπρόσωποι της τοπικής δημοτικής αρχής και των ιατρικών συλλόγων Καρδίτσας και Τρικάλων. Υπογραμμίσθηκε η σημασία της πραγματοποίησης επιστημονικών εκδηλώσεων στην περιοχή τους με ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό, όπως η Παγκόσμια Ημέρα Ανοσολογίας.
Στη συνέχεια η πρόεδρος της ΕΕΑ, κ Νικολάου με μια «επετειακού» χαρακτήρα διάλεξη αναφέρθηκε στην πορεία της επιστήμης της Ανοσολογίας, από τη γέννηση της έως σήμερα, τονίζοντας τους σημαντικότερους σταθμούς και τα επιτεύγματα της. Αναδείχθηκε η δυναμική που ασκεί στα επιστημονικά δρώμενα η Ανοσολογία διαχρονικά και δόθηκαν υποσχέσεις για….φωτεινό μέλλον!
Κατόπιν πραγματοποιήθηκαν δύο στρογγυλές τράπεζες με θέματα που αφορούσαν την ανοσολογία των λοιμώξεων και τα αυτοάνοσα νοσήματα. Αρχικά η κ. Αγγουριδάκη ανέπτυξε τις βασικές γνώσεις γύρω από την ανοσολογία της λοίμωξης, τα κύτταρα που συμμετέχουν και την οργάνωση της ανοσιακής απόκρισης έναντι των «ξένων εισβολέων». Ο κ. Σκένδρος στη συνέχεια αναφέρθηκε πιο ειδικά στην ανθρώπινη βρουκέλλωση, μια συχνή στη χώρα μας λοίμωξη, με δυσκολίες στη διάγνωση και αντιμετώπιση της χρόνιας και υποτροπιάζουσας νόσου. Αναφέρθηκαν τα παλαιότερα και τα σύγχρονα επιδημιολογικά και ερευνητικά δεδομένα. Λόγω του αυξημένου επιπολασμού της νόσου στην περιοχή ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με το ακροατήριο και ανταλλαγή χρήσιμων απόψεων. Η κ. Χατζηστυλιανού κλείνοντας το τραπέζι των λοιμώξεων συζήτησε εκτενώς το πάντα επίκαιρο θέμα των εμβολιασμών, ίσως του μεγαλύτερου επιτεύγματος της ανοσολογικής έρευνας έως σήμερα. Αναφέρθηκε στα σημερινά δεδομένα και στις μελλοντικές προοπτικές. Η εμπεριστατωμένη ανάλυση του θέματος προκάλεσε στο ακροατήριο «ανοσιακό ερέθισμα» ερωτήσεων και συζήτησης!!
Μετά από μια σύντομη διακοπή για καφέ στην αυλή του ξενοδοχείου Ναϊάδες και με θέα την πανέμορφη λίμνη, ακολούθησαν οι εισηγήσεις που αφορούσαν τα αυτοάνοσα νοσήματα. Αρχικά ο κ. Σαραντόπουλος ανέπτυξε τις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν την αυτοανοσία καθώς και τους παθογενετικούς μηχανισμούς που οδηγούν στην ανάπτυξη των αυτοανόσων νοσημάτων. Στη συνέχεια ο κ. Τσέλιος αναφέρθηκε στα νεώτερα δεδομένα για την παθογένεια και τη θεραπευτική παρέμβαση στα συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα και συγκεκριμένα το συστηματικό ερυθηματώδη λύκο και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ακολούθησε η εισήγηση της κ. Τσιρογιάννη που ασχολήθηκε με τους παθογενετικούς μηχανισμούς, και το ανοσολογικό προφίλ των οργανοειδικών αυτοανόσων νοσημάτων με αναφορά στις αυτοάνοσες θυρεοειδίτιδες, τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι και την κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη). Το τραπέζι έκλεισε με την κ. Παυλίτου η οποία συζήτησε διεξοδικά τη συμβολή του ανοσολογικού εργαστηρίου, μέσα από τον προσδιορισμό αυτοαντισωμάτων και άλλων ανοσολογικών παραμέτρων, στη διαγνωστική προσέγγιση των αυτοανόσων νοσημάτων. Ακολούθησε συζήτηση με σχολιασμό των εισηγήσεων και ανταλλαγή απόψεων για να κλείσει τελικά η επιστημονική εκδήλωση από την πρόεδρο κ. Νικολάου η οποία σχολίασε την επιτυχία της εκδήλωσης, τα θετικά συμπεράσματα από όλη τη δραστηριότητα της ΕΕΑ στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ανοσολογίας 2009 και έδωσε ραντεβού για το 2010 στο όμορφο νησί της Ίου….
Το ΔΣ της ΕΕΑ ευχαριστεί την τοπική αρχή, την ιατρική κοινότητα των περιοχών Καρδίτσας και Τρικάλων, τους προέδρους και ομιλητές, τη γραμματεία, τους συναδέλφους και φίλους που ταξίδεψαν μαζί μας από Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γενικά όλους όσους συμμετείχαν στη γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας της Ανοσολογίας…..στη γιορτή μας!!