Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ανοσολογίας, όπως ορίζεται θεσμικά σε Διεθνές επίπεδο, είναι αφιερωμένος στην «Ανοσοθεραπεία του καρκίνου», μια νέα μέθοδο αντιμετώπισης της επάρατης νόσου, η οποία βασίζεται σε στόχευση των καρκινικών κυττάρων μέσω εξωγενούς φαρμακευτικής ενεργοποίησης του ανοσιακού συστήματος. Οι εφαρμοσμένες πλέον «ανοσοθεραπείες» αποτελούν καθημερινότητα στην αντιμετώπιση λοιμώξεων, αυτοάνοσων νοσημάτων, του καρκίνου αλλά και των ανοσοανεπαρκειών, ενώ η ανακάλυψή τους έρχεται ως επιστέγασμα της αλματώδους εξέλιξης της επιστήμης της Ανοσολογίας.
Σε αυτό το πλαίσιο ταχείας προόδου σε Παγκόσμια πλέον κλίμακα, η κωδικοποίηση της γνώσης σε κοινή γλώσσα καθίσταται επιτακτική, καθώς ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες με διαφορετικό υπόβαθρο στην Ανοσολογία, καλούνται να συνεργαστούν επί θεμάτων έρευνας, κλινικής/εργαστηριακής ιατρικής αλλά και εκπαίδευσης. Η διαδικασία οφείλει να ξεκινήσει από τα Πανεπιστήμια, εκεί όπου οι φοιτητές διδάσκονται την Ανοσολογία με διαφορετικό επί του παρόντος προγραμματισμό ανά ακαδημαϊκό ίδρυμα. Σε αυτό το πλαίσιο ετερόκλιτης προσέγγισης, προτάσσεται η ανάγκη διαμόρφωσης κοινής αντίληψης περί του αντικειμένου προς όφελος των φοιτητών, οι οποίοι διδασκόμενοι επί κοινού προγράμματος, θα διευκολυνθούν στην επιστημονική αλληλεπίδραση με άλλους ιατρούς/ερευνητές που ασχολούνται με την Ανοσολογία.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΕΕΑ πραγματοποίησε Πανελλήνια έρευνα σε φοιτητές Ιατρικής των επτά ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων της Χώρας. Μέσα από δομημένο ερωτηματολόγιο, αποτυπώθηκε η σημερινή πραγματικότητα διδασκαλίας της Ανοσολογίας, ενώ παράλληλα καταγράφηκε η γνώμη των φοιτητών τόσο επί της σημασίας της Ανοσολογίας ως εφηρμοσμένης επιστήμης, όσο και των δυνατοτήτων βελτίωσης της διδασκαλίας στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πρώιμα αποτελέσματα παρουσιάσθηκαν στο πρόσφατο Ετήσιο μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο της ΕΕΑ στη Θεσσαλονίκη, ενώ το όλο εγχείρημα απέσπασε ιδιαίτερα θερμά σχόλια από την τοπική Πανεπιστημιακή κοινότητα. Η ευρεία αυτή αποδοχή παρακίνησε τους εμπλεκόμενους φορείς να προωθήσουν με εξωστρέφεια την ιδέα πραγματοποίησης ανάλογης έρευνας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Στα ίδια πλαίσια εξωστρέφειας, το ΔΣ της ΕΕΑ αποφάσισε να αφιερώσει τη συμμετοχή της εταιρείας στο παρόν συνέδριο στη διάδοση τόσο του εκπαιδευτικού εγχειρήματος, όσο και της ανάλογης σημασίας που έχει η θέσπιση της ιατρικής εξειδίκευσης της Ανοσολογίας .
Για το πρόγραμμα της “Ημέρας Ανοσολογίας 2019” πατήστε εδώ.