Από το 2004 η Ευρωπαϊκή Ένωση Ανοσολογικών Εταιρειών (EFIS), καθιέρωσε τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας της Ανοσολογίας με σκοπό να κάνει ευρύτερα γνωστή:
την επιστήμη της ανοσολογίας,
την επιστήμη που ασχολείται με το αμυντικό σύστημα του ανθρώπου,
την επιβίωσή του στο πέρασμα των αιώνων,
το σύστημα που μεριμνά για την διαιώνιση του ανθρώπινου είδους στον πλανήτη.
Για αυτό το σκοπό, οι ανοσολόγοι ανέλαβαν μία εκστρατεία ενημέρωσης προκειμένου να κάνουν γνωστό στο ευρύ κοινό και στους ενδιαφερόμενους κοινωνικούς, επιστημονικούς και πολιτικούς χώρους σε όλη την Ευρώπη, τον καθοριστικό ρόλο της ανοσολογικής επαγρύπνησης στη δημόσια υγεία.
Οι ανοσολόγοι μάχονται για την υγεία και την ποιότητα ζωής:
Ο καρκίνος, το AIDS, τα αυτοάνοσα νοσήματα, οι αλλεργίες είναι όλα νοσήματα που σχετίζονται με ανεπάρκεια του ανοσιακού συστήματος.
Οι εμβολιασμοί, μεγάλα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης, αποτελούν θαυμαστό παράδειγμα επιτυχούς χειρισμού της ανοσιακής απόκρισης. Πολλά λοιμώδη νοσήματα όπως η ευλογιά, η ερυθρά, η διφθερίτιδα, ο τέτανος και η πολιομυελίτιδα δεν αποτελούν πλέον κίνδυνο για την Ευρώπη λόγω επιτυχούς ανάπτυξης και χορήγησης των εμβολίων, χάριν της γένεσης και ανάπτυξης της επιστήμης της ανοσολογίας τα τελευταία 100 χρόνια.
Η κατανόηση του ανοσιακού συστήματος είναι καθοριστική για την καίρια διάγνωση και την επαρκή θεραπεία αυτών των συχνών νοσημάτων. Η μεταμόσχευση οργάνων έγινε πραγματικότητα καθώς κατανοήθηκε πώς το ανοσιακό σύστημα απορρίπτει τα ξένα όργανα και με ποιους χειρισμούς καταστέλλεται η αντίδραση του προς αυτά.
Παρά το γεγονός ότι όλες αυτές οι ανοσολογικές επιτυχίες οδήγησαν σε σημαντική βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών, ο ρόλος που επιτελεί η ανοσολογία ως επιστήμη, το εύρος των ιατρικών εφαρμογών της και η δυναμική που ασκεί στη διατήρηση ή βελτίωση της υγείας του ανθρώπου, δεν έχουν γίνει ευρέως κατανοητά και γνωστά.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ανοσολογικών Εταιρειών (EFIS), ως συλλογικός οργανισμός των Ευρωπαίων Ανοσολόγων, θέσπισε την Ημέρα της Ανοσολογίας στις 29 Απριλίου, έτσι ώστε ο ρόλος της ανοσολογίας, της επιστήμης που μας διατηρεί στη ζωή, να γίνει ευρύτερα γνωστός στο κοινό όλων των ηλικιών και ιδιαίτερα στους νέους και τα παιδιά, τα οποία με τον τρόπο που οικοδομούν την ζωή τους, κτίζουν ένα ευπαθές ή ανθεκτικό ανοσιακό σύστημα στην αντιμετώπιση των μεταγενέστερων περιβαλλοντικών προκλήσεων για την υγεία.
Η Ελληνική Εταιρεία Ανοσολογίας (ΕΕΑ) μέλος της EFIS, συμμετέχει επίσημα στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας της Ανοσολογίας, οργανώνει επιστημονικές εκδηλώσεις και ενημερωτικές δραστηριότητες προς το ευρύ κοινό, ώστε η λειτουργία του ανοσιακού συστήματος να αποτελέσει γνώση ζωής για όλους.
από το ΔΣ της ΕΕΑ
- Ενημέρωση του κοινού για την επιστήμη της Ανοσολογίας και το ρόλο της. Θα προβληθεί ενημερωτικό σποτ σε τηλεοπτικούς σταθμούς. Θα γίνουν αναφορές στους ραδιοφωνικούς σταθμούς και στον έντυπο τύπο. Παράλληλα θα δοθούν συνεντεύξεις τύπου από μέλη του ΔΣ της ΕΕΑ στα μέσα μαζικής επικοινωνίας στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
- Θα πραγματοποιηθούν δύο ανεξάρτητες εκδηλώσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με περιεχόμενο ενημερωτικό και εικαστικό:
-
- Οι νέοι ενημερώνονται για την επιστήμη της ανοσολογίας και τα νοσήματα από τα οποία το ανοσιακό σύστημα μας προστατεύει. Αναπτύσσουν τις ιδέες τους γράφοντας.
- Τα παιδιά ακούν για τη δομή του ανοσιακού μας συστήματος και δημιουργούν ζωγραφίζοντας
από το ΔΣ της ΕΕΑΜια διαφορετική εκδήλωση…….
Στις 24 Μαΐου 2008 πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Χορτιάτη, στις παρυφές της Θεσσαλονίκης, μία, κατά γενική ομολογία, πρωτοποριακή για τα δεδομένα του χώρου μας εκδήλωση. Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Ανοσολογίας η Εταιρεία μας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και το Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου ενημέρωσε τους μαθητές και τους γονείς τους για το ρόλο του ανοσιακού συστήματος στην προστασία του οργανισμού μας από τα μικρόβια.
Αρχικά πραγματοποιήθηκε προβολή σχετικών διαφανειών και βίντεο, όπου με απλό, παραστατικό, όμως επιστημονικά συμβατό τρόπο πέρασαν μυνήματα και ερεθίσματα στα παιδιά. Στη συνέχεια, τονίστηκε ιδιαίτερα ο ρόλος του σωστού τρόπου ζωής και της υγιεινής διατροφής στη ανάπτυξη και διατήρηση ενός «εύρωστου» ανοσιακού συστήματος, ιδιαίτερα στους νέους μαθητές. |
{slimbox images/stories/DOI_2008.jpg,images/stories/DOI_2008_150px.jpg}
|
Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για όλους μας. Οι μικροί μαθητές «πάντρεψαν» τις πληροφορίες που έλαβαν με τη φαντασία τους και ζωγραφίζοντας ελεύθερα δημιούργησαν έργα μοναδικά!! Ο ενθουσιασμός τους γέμισε με ικανοποίηση εμάς και τους γονείς τους. Παράλληλα οι μεγαλύτεροι…… «μαθητές» είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την επιστήμη της ανοσολογίας και το ρόλο της με τα μέλη της ΕΕΑ που είχαν την ευθύνη της εκδήλωσης, κ. Π. Μπούρα, κ. Χ Αγγουριδάκη και κ. Π. Σκένδρο.
Για την πραγματοποίηση του πρώτου στη χώρα μας «σχολικού……σεμιναρίου ανοσολογίας» θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά το συντηρητή έργων τέχνης-κεραμίστα κ. Φ. Παπαδόπουλο, την εκπαιδευτικό-συντηρήτρια έργων τέχνης κ. Χ. Σαλβαρά και την εθελόντρια κ. Μιρέη Τορέτ για την άψογη διεκπεραίωση του εικαστικού μέρους της εκδήλωσης. Η αγάπη τους για τα παιδιά και την τέχνη ήταν η απαραίτητη «συνδιέγερση» για την επιτυχία της εκδήλωσης. Ευχαριστούμε όλα τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και ιδιαίτερα τον κ. Δ. Παπαδόπουλο και την κ. Ε. Γιαννούδη για το ενδιαφέρον και την πολύτιμη συνεργασία τους προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. Τέλος ευχαριστούμε τους μικρούς μαθητές για τις πινελιές τους, που έδωσαν άλλο «χρώμα» στην εκδήλωσή μας!! Για το ΔΣ Π. Σκένδρος |
Η Ελληνική Εταιρεία Ανοσολογίας (ΕΕΑ) συμμετέχοντας επίσημα στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας της Ανοσολογίας, οργάνωσε επιστημονικές εκδηλώσεις και ενημερωτικές δραστηριότητες προς το ευρύ κοινό όλων των ηλικιών και ιδιαίτερα στους νέους και τα παιδιά, στα οποία ήταν αφιερωμένος ο εορτασμός για το 2008.
Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκαν οι εξής εκδηλώσεις :
Τα μέλη του ΔΣ της ΕΕΑ στην Αθήνα οργάνωσαν επίσκεψη και διάλεξη στους μαθητές της τρίτης Γυμνασίου των 1ου και 18ου Γυμνασίου Περιστερίου. Στις 9 Μαΐου, 200 μαθητές και 15 καθηγητές τους συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολικού συγκροτήματος και παρακολούθησαν τις διαλέξεις που δόθηκαν – κατά σειρά – από τις κ. Μ. Βάρλα-Λευθεριώτη, Α. Τσιρογιάννη και Χ. Νικολάου: «Το Ανοσιακό Σύστημα και η προστασία του οργανισμού από τους μικροοργανισμούς», «Παράγοντες που επηρεάζουν την αντιμικροβιακή άμυνα» «Ανοσοποίηση – Εμβολιασμοί». Διαφάνειες με κινούμενες εικόνες χρησιμοποιήθηκαν για να απλουστεύσουν μηχανισμούς και να δώσουν παραδείγματα από κλινικές καταστάσεις. Μετά τις ομιλίες ακολούθησε συζήτηση με τα παιδιά και τους καθηγητές. Οι μαθητές έθεσαν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, ιδιαίτερα για το πολύ σοβαρό και επίκαιρο θέμα των εμβολίων που αφορούν την εφηβική ηλικία. Επιπρόσθετα, δόθηκε έμφαση σε διαιτητικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά ή ενδυναμώνουν το ανοσιακό σύστημα. Τέλος μοιράστηκε επιστημονικό ενημερωτικό έντυπο της ΕΕΑ, και ζητήθηκε από τα παιδιά να γράψουν τις σκέψεις τους, υλικό που θα θέλαμε να αξιοποιήσουμε δημιουργώντας μια ειδική έκδοση. Για το ΔΣ
Χ. Νικολάου |