Παγκόσμια Ημέρα Ανοσολογίας

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑΣ 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 


Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑΣ 2022Θέμα: "ΕΜΒΟΛΙΑ" 

          ebook τόμος I   τόμος II

Μετά την προκήρυξη της ΕΕΑ για επιχορήγηση δύο ερευνητικών προγραμμάτων στον εορτασμό της DOI 2021, κατατέθηκαν εμπρόθεσμα στην ΕΕΑ, 10 προτάσεις ερευνητικών προγραμμάτων. Από τις προτάσεις αυτές τρεις, που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις της προκήρυξης, δεν συμμετείχαν στη διαδικασία της αξιολόγησης. Οι υπεύθυνοι των συγκεκριμένων ερευνητικών ομάδων ενημερώθηκαν για τους λόγους της μη περαιτέρω συμμετοχής τους στη διαδικασία αξιολόγησης.

Συνολικά επτά ήταν οι προτάσεις ερευνητικών μελετών που αξιολογήθηκαν στη συνέχεια, από την πενταμελή Ειδική Επιτροπή που συνέστησε η ΕΕΑ, στην οποία συμμετείχαν  καταξιωμένα, έμπειρα  μέλη της ΕΕΑ προερχόμενα από το Πανεπιστήμιο και το ΕΣΥ. Συγκεκριμένα η Επιτροπή απαρτίζονταν από τους κ.κ.: Μ. Δανιηλίδη (Ομότιμο Καθηγητή Παθολογίας-Ανοσολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ), Γ. Κυριαζή (Ομότιμο Καθηγητή Βιοπαθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ), Χ. Νικολάου  (Ομότιμη Καθηγήτρια  Βιοπαθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρική Σχολή  ΕΚΠΑ) και τους Δ/ντές ΕΣΥ: Α. Ινιωτάκη (τ. Συντονίστρια Διευθύντρια Εθνικού Κέντρου Ιστοσυμβατότητας & Τμήματος Ανοσολογίας Γ.Ν.Α "Γεώργιος Γεννηματάς") και Χ. Παπαστεριάδη (τ. Συντονίστρια Διευθύντρια Εθνικού Κέντρου Ιστοσυμβατότητας & Τμήματος Ανοσολογίας Γ.Ν.Α "Ο Ευαγγελισμός").

Η αξιολόγηση έγινε με βάση κριτήρια και βαθμολογία που έθεσε το ΔΣ της ΕΕΑ στην Επιτροπή. Από το σύνολο των αξιολογήσεων της Επιτροπής προέκυψε ότι, τα δύο ερευνητικά προγράμματα που συγκέντρωσαν την υψηλότερη αθροιστικά βαθμολογία κι άρα επιλέγονται για να λάβουν χορηγία είναι:

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ / ΣΥΝΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΚΕΝΤΡΑ
Μελέτη ελέγχου της χυμικής και κυτταρικής ανοσίας σε νεφροπαθείς και ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού 1) μετά από εμβολιασμό έναντι SARS-CoV-2 και 2) μετά από φυσική νόσηση με SARS-CoV-2. ΦΥΛΑΚΤΟΥ ΑΣΗΜΙΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΟΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑΣ-ΤΜΗΜΑ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑΣ, Γ.Ν.Θ. "ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ"
  ΞΩΧΕΛΛΗ ΑΛΙΚΗ  
  ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΠΘ,
  ΤΣΟΥΛΦΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Γ.Ν.Θ. "ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ"
  ΣΤΑΓΚΟΥ ΜΑΡΙΑ  
  ΚΑΤΣΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΠΘ,
  ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Γ.Ν.Θ. "ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ"
  ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ  
  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ  
Μελέτη κυτταρικής και χυμικής ανοσιακής απάντησης μετά από αντι-SARS-CoV-2 εμβολιασμό σε υγειονομικούς τριτοβαθμίου Νοσοκομείου. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΜΗΜΑ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑΣ - ΙΣΤΟΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑΣ,
  ΤΑΡΑΣΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΒΙΟΧΗΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ & ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ Γ.Ν.Α. "Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ "
  ΚΙΤΣΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ  
  ΨΑΡΡΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ  
  ΚΟΝΤΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ  
  ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗ  
  ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΟΥ ΚΛΕΙΩ  
  ΜΠΛΕΤΣΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ  
  ΠΟΜΩΝΗ ΣΤΕΛΛΑ  
  ΑΛΕΥΡΑ-ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑ  
  ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ  

Παρακολούθηση video ΕΕΑ

Διεθνές Webinar
29 Απριλίου ώρα 16:00

Ερωτήσεις

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ
για μέλη της ΕΕΑ
 
 
 
 
 ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΩΣ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Παγκόσμια ημέρα Ανοσολογίας

Η 29η Απριλίου είναι καθιερωμένη ως Παγκόσμια Ημέρα Ανοσολογίας και κάθε χρόνο γιορτάζεται διεθνώς με σκοπό τη διάδοση των επιτευγμάτων της Ανοσολογικής έρευνας στη μάχη κατά των λοιμώξεων, της αυτοανοσίας και του καρκίνου, καθώς και την αύξηση της συνειδητοποίησης από το ευρύ Κοινό της σημασίας της Ανοσολογίας στην ατομική υγεία και ευημερία.

Τον τελευταίο χρόνο, η πανδημία Covid-19 έφερε την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή υγειονομική, κοινωνική και οικονομική κρίση, μέσα από την οποία αναδείχθηκε η τεράστια σημασία της Ανοσολογίας στη μάχη ενάντια στη νόσο. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στο θέμα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ανοσολογίας το 2021, που είναι η λοίμωξη Covid-19.

Μια πρωτοφανής παγκόσμια προσπάθεια με τη συνεργασία πολλών επιστημόνων και εργαστηρίων από όλο τον κόσμο, οδήγησε γρήγορα στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο δρα ο ιός SARS-CoV-2 και έκανε δυνατή τη γρήγορη  διάγνωση και εφαρμογή θεραπειών για την αντιμετώπιση της νόσου. Η αποκορύφωση ήρθε με την εντυπωσιακά ταχύτατη επίτευξη του μεγάλου στόχου παρασκευής προστατευτικού εμβολίου, το οποίο έφερε την ελπίδα για απελευθέρωση της ζωής των ανθρώπων του πλανήτη.

Τα εμπόδια και οι διαρκείς προκλήσεις που συνοδεύουν την νόσο Covid-19 επιβάλλουν συνεχή και σωστή ενημέρωση των πολιτών για τη θεμελίωση της εμπιστοσύνης τους προς τα εμβόλια, προκειμένου να μπορούν να λάβουν τις σωστές αποφάσεις για την ατομική τους και την κοινωνική προστασία. Σε αυτά αποσκοπεί και η πρόσκληση για διαδικτυακή –λόγω των συνθηκών- συγκέντρωση, που αποφάσισε για το φετινό εορτασμό το ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Ανοσολογίας. Πιστεύουμε ότι οι προτάσεις μας, μέσα από τη δύναμη της ενημέρωσης και τη διάδοση της γνώσης, θα βοηθήσουν στο να υπερνικηθούν οι προκαταλήψεις και να απελευθερωθούν οι σκέψεις όλων προς όφελος της υγείας του ατόμου και του κοινωνικού συνόλου.

Σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας στον εορτασμό!

 

 

Η 29η Απριλίου είναι καθιερωμένη ως Παγκόσμια Ημέρα Ανοσολογίας και κάθε χρόνο γιορτάζεται διεθνώς με σκοπό τη διάδοση των επιτευγμάτων της Ανοσολογικής έρευνας στη μάχη κατά των λοιμώξεων, της αυτοανοσίας και του καρκίνου, και την αύξηση της συνειδητοποίησης από το ευρύ Κοινό για τη σημασία της Ανοσολογίας  στην ατομική υγεία και ευημερία. 

 

The International Day of Immunology is dedicated to increasing global awareness of the importance of immunology in the fight against infection, autoimmunity, and cancer.  To mark the Day of Immunology 2021, EFIS and IUIS are jointly organizing a webinar on 29 April: Immunology in the time of COVID-19: achievements, challenges and opportunities.