Παγκόσμια Ημέρα Ανοσολογίας

29 Απριλίου 2015

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ανοσολογικών Εταιρειών (EFIS), ως συλλογικός Οργανισμός των Ευρωπαίων Ανοσολόγων, καθιέρωσε τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας της Ανοσολογίας ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστή η επιστήμη της Ανοσολογίας στο κοινό όλων των ηλικιών και ιδιαίτερα στους νέους, οι οποίοι οικοδομούν στη ζωή τους ένα ευπαθές ή ανθεκτικό ανοσιακό σύστημα στην αντιμετώπιση των μεταγενέστερων περιβαλλοντικών προκλήσεων για την υγεία.

Η επιστήμη της Ανοσολογίας στοχεύει στη διατήρηση υγιούς αμυντικού συστήματος, στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής, της επιβίωσης, και της διαιώνισης του ανθρώπινου είδους στον πλανήτη.

Οι Ανοσολόγοι πραγματοποιούν μία εκστρατεία ενημέρωσης προκειμένου να γνωστοποιήσουν στο ευρύ κοινό, τον καθοριστικό ρόλο της ανοσολογικής επαγρύπνησης στη δημόσια υγεία.

Οι Ανοσολόγοι μάχονται για τον έλεγχο των λοιμώξεων και την πρόληψη τους, για την κατανόηση και αντιμετώπιση των αυτοάνοσων συστηματικών νοσημάτων, για την βελτιστοποίηση της ανοσοθεραπείας στον καρκίνο και τις αλλεργίες, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του μηχανισμού της απόρριψης στη μεταμόσχευση και για άλλα φλέγοντα καθημερινά θέματα που απασχολούν την ιατρική κοινότητα. Ιδιαίτερα η πρόληψη των λοιμώξεων όπως της ευλογιάς, χολέρας, διφθερίτιδας, φυματίωσης, πολιομυελίτιδας και τόσων άλλων, που μάστιζαν την ανθρωπότητα, θεωρείται σήμερα η σημαντικότερη επιτυχία της Ιατρικής μέσω της Ανοσολογίας, που άλλαξε την ιστορία του ανθρώπινου γένους. Οι εμβολιασμοί (πρόσφατα και έναντι ιού των Ανθρώπινων Θηλωμάτων - ΗPV) θεωρούνται μεγάλα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης και θαυμαστό παράδειγμα επιτυχούς χειρισμού της ανοσιακής απόκρισης.

Η Ελληνική Εταιρεία Ανοσολογίας, μέλος της EFIS, συμμετέχει επίσημα στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ανοσολογίας. Φέτος διοργάνωσε μία σπονδυλωτή σειρά επιστημονικών εκδηλώσεων ανά εβδομάδα περίπου, στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, με θέματα:

Πρωτοπαθείς Ανοσονεπάρκειες (24/4/15)

Διαχείριση του HIV (+) ασθενή στο νοσοκομείο (8/5/15)

Το ανοσιακό σύστημα στη υγεία και τη νόσο (13/5/15)

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ε.Α.