Παγκόσμια Ημέρα Ανοσολογίας
 
 
 ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΩΣ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Παγκόσμια ημέρα Ανοσολογίας

Η 29η Απριλίου είναι καθιερωμένη ως Παγκόσμια Ημέρα Ανοσολογίας και κάθε χρόνο γιορτάζεται διεθνώς με σκοπό τη διάδοση των επιτευγμάτων της Ανοσολογικής έρευνας στη μάχη κατά των λοιμώξεων, της αυτοανοσίας και του καρκίνου, καθώς και την αύξηση της συνειδητοποίησης από το ευρύ Κοινό της σημασίας της Ανοσολογίας στην ατομική υγεία και ευημερία.

Τον τελευταίο χρόνο, η πανδημία Covid-19 έφερε την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή υγειονομική, κοινωνική και οικονομική κρίση, μέσα από την οποία αναδείχθηκε η τεράστια σημασία της Ανοσολογίας στη μάχη ενάντια στη νόσο. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στο θέμα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ανοσολογίας το 2021, που είναι η λοίμωξη Covid-19.

Μια πρωτοφανής παγκόσμια προσπάθεια με τη συνεργασία πολλών επιστημόνων και εργαστηρίων από όλο τον κόσμο, οδήγησε γρήγορα στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο δρα ο ιός SARS-CoV-2 και έκανε δυνατή τη γρήγορη  διάγνωση και εφαρμογή θεραπειών για την αντιμετώπιση της νόσου. Η αποκορύφωση ήρθε με την εντυπωσιακά ταχύτατη επίτευξη του μεγάλου στόχου παρασκευής προστατευτικού εμβολίου, το οποίο έφερε την ελπίδα για απελευθέρωση της ζωής των ανθρώπων του πλανήτη.

Τα εμπόδια και οι διαρκείς προκλήσεις που συνοδεύουν την νόσο Covid-19 επιβάλλουν συνεχή και σωστή ενημέρωση των πολιτών για τη θεμελίωση της εμπιστοσύνης τους προς τα εμβόλια, προκειμένου να μπορούν να λάβουν τις σωστές αποφάσεις για την ατομική τους και την κοινωνική προστασία. Σε αυτά αποσκοπεί και η πρόσκληση για διαδικτυακή –λόγω των συνθηκών- συγκέντρωση, που αποφάσισε για το φετινό εορτασμό το ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Ανοσολογίας. Πιστεύουμε ότι οι προτάσεις μας, μέσα από τη δύναμη της ενημέρωσης και τη διάδοση της γνώσης, θα βοηθήσουν στο να υπερνικηθούν οι προκαταλήψεις και να απελευθερωθούν οι σκέψεις όλων προς όφελος της υγείας του ατόμου και του κοινωνικού συνόλου.

Σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας στον εορτασμό!