Πανελλήνια Συνέδρια

12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ανοσολογίας

Μήνυμα Προέδρου για τον Απολογισμό του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ανοσολογίας

Το ΔΣ της ΕΕΑ, με ιδιαίτερη χαρά, θα ήθελε να σας ενημερώσει ότι το  12Ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ανοσολογίας που πραγματοποιήθηκε με υβριδική μορφή στις 2-4 Δεκεμβρίου 2022   στη Θεσσαλονίκη (Ξενοδοχείο Electra Palace) και στο οποίο εορτάστηκε η 50η επέτειος από την ίδρυση της ΕΕΑ, ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία. Το Συνέδριο παρακολούθησε δια ζώσης και διαδικτυακά  ένας μεγάλος αριθμός  συνέδρων που αφορούσε όλα τα πεδία των βιοϊατρικών επιστημών. Το επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλάμβανε θεματικές συνεδρίες με ει­σηγήσεις και ελεύθερες ανακοινώσεις, που αναφέρθηκαν στην πρόοδο της Ανοσολογίας, από την θεμελιώδη έρευνα στην κλινική πράξη σε μια σειρά από νοσήματα (λοιμώξεις, ανοσοανεπάρκειες, αυτοανοσία, καρκίνος, μεταμόσχευση) και στις νέες ανοσοθεραπευτικές στοχεύσεις της βιοϊατρικής έρευνας για τα νοσήματα αυτά. Συζητήθηκαν επίσης τα νεότερα δεδομένα για τη νόσο COVID-19 που εξακολουθεί να είναι παρούσα αλλά και η εμπειρία που αποκτήθηκε τα τρία χρόνια της πανδημίας.    Ιδιαίτερα σημαντικός ήταν ο μεγάλος αριθμός των διαλέξεων από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους ομιλητές με αναγνωρισμένο κύρος, που αναφέρθηκαν στις τρέχουσες εξελίξεις της έρευνας, των σύγχρο­νων τεχνικών και εφαρμογών σε όλα τα πεδία της Ανοσολογίας, που αποτέλεσαν τα εχέγγυα για την  επιτυχή έκβαση του Συνεδρίου.                                                                                    Σύμφωνα με την εταιρεία  Inventics A.E. που υποστήριξε το Συνέδριο, κατά τη λήξη του (4-12-2022) τα στατιστικά στοιχεία είχαν ως εξής: εγγραφές συμμετοχής 1.040, δια ζώσης συμμετέχοντες 314, συμμετέχοντες on line 506, συνολικές  επισκέψεις στη ζωντανή μετάδοση (live)  2.150 και συνολικές επισκέψεις στη σελίδα του Συνεδρίου 23.700 ενώ υπήρξαν και 904 επισκέψεις στα αποθηκευμένα videos. Το site του Συνεδρίου (https://www.livemedia.gr/12i) εξακολουθεί να δέχεται συνεχώς επισκέψεις από όπου είναι δυνατή η παρακολούθηση των ομιλιών από τα videos on demand. Το ΔΣ της ΕΕΑ εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στους ομιλητές και προέδρους του Συνεδρίου, σε όλους τους συμμετέχοντες για την ενεργό παρουσία τους, τη γραμματεία της ΕΕΑ για τη συμπαράστασή της σε όλες τις  διαδικασίες προετοιμασίας του Συνεδρίου, το γραφείο Inventics A.E. για τη διοργάνωση και το Livemedia για τη ζωντανή μετάδοση των εργασιών του. Επίσης το ΔΣ της ΕΕΑ  απευθύνει ένα  πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους χορηγούς, που αντιπροσωπεύουν Εταιρείες Διαγνωστικών για την αμέριστη υποστήριξή τους και την εξαίρετη συνεργασία τους, που ήταν καθοριστική για την πραγματοποίηση και την επιτυχία του επετειακού αυτού Συνεδρίου. 

Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση  ΔΣ 2019-2022

Κατά τη διάρκεια του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ανοσολογίας το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση  του ΔΣ 2019-2022 και ακολούθησε η διαδικασία των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη του Νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΑ 2022-2025. Αρχικά η Πρόεδρος αναφέρθηκε στη συγκυρία της θητείας αυτού του ΔΣ που συνέπεσε με την  πανδημία COVID-19 που κηρύχθηκε (11-3-2020) μόλις ένα μήνα μετά τη σύσταση του νέου ΔΣ σε σώμα (7-2-2020) και εξακολουθεί να διαρκεί εδώ και 3 χρόνια. Η ΕΕΑ ανταποκρίθηκε άμεσα με ευθύνη στις προκλήσεις της πανδημίας και αφού ενημέρωσε τους δημόσιους φορείς υγείας της χώρας ότι τίθεται στη διάθεσή τους, προσάρμοσε  ανάλογα το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων της με την εφαρμογή της διαδικτυακής  επικοινωνίας διοργανώνοντας  on line όλες τις προγραμματισμένες ετήσιες εκπαιδευτικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις της με εξαιρετική επιτυχία, και συμμετέχοντας σε περισσότερες από 30 εκδηλώσεις άλλων επιστημονικών εταιρειών και φορέων για την πανδημία COVID-19. Στη συνέχεια η κ. Παυλίτου ενημέρωσε το σώμα για δύο αποφάσεις  που πήρε το ΔΣ στην τελευταία συνεδρίασή του: 

1)  να απονείμει τον τίτλο τιμής του "Επίτιμου μέλους της ΕΕΑ" στον Ακαδημαϊκό καθηγητή κ. Χ. Μουτσόπουλο  και τον Ομότιμο καθηγητή και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Α. Γερμενή  και 2)  να απονείμει τιμητική διάκριση για την προσφορά τους στην ΕΕΑ τους ακόλουθους  πρώην προέδρους ΔΣ της ΕΕΑ.

  1. κ. Αικατερίνη Σταυροπούλου-Γκιόκα (1990-1992)
  2. κ. Μαριγούλα Βάρλα-Λευθεριώτη (1994-1096, 2002-2003 και 2010-2013)
  3. κ. Μιχάλη Δανιηλίδη (2000-2002)
  4. κ. Γιώργο Κυριαζή (2003-2004)
  5. κ. Παναγιώτα Μπούρα (2004-2008 και  2013-2016)
  6. κ. Χρυσούλα Νικολάου (2007-2010)

Ακολούθως η κ. Παυλίτου πρότεινε στο σώμα ως πρόεδρο της ΓΣ την Ομότιμη καθηγήτρια κ. Ευαγγελία Κακλαμάνη, ιδρυτικό μέλος της ΕΕΑ με συνεχή παρουσία και συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις της Εταιρείας, που παρευρίσκονταν στη ΓΣ. Η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή με ενθουσιασμό από το σώμα.

Η κ. Κακλαμάνη αφού αποδέχθηκε και ανέλαβε την  προεδρεία, απηύθυνε χαιρετισμό στα μέλη της ΕΕΑ και κάλεσε τη Γενική Γραμματέα και την Ταμία  να ενημερώσουν το σώμα για τα  πεπραγμένα και τον οικονομικό απολογισμό αντίστοιχα, του έτους 2022 και συνολικά της  τριετίας του ΔΣ. Η κ. Τσιρογιάννη Πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής ανακοίνωσε  το πόρισμα του ελέγχου εγκρίνοντας την οικονομική διαχείριση του απερχόμενου ΔΣ. Όταν η διαδικασία του απολογισμού τελείωσε, η κ. Κακλαμάνη σχολίασε πολύ θετικά τα πεπραγμένα για τις δραστηριότητες και τα οικονομικά του ΔΣ  στην εποχή της πανδημίας. Στη συνέχεια η πρόεδρος της ΓΣ ζήτησε από το σώμα να συζητήσει το αίτημα νέων επιστημόνων που επιθυμούσαν να γίνουν μέλη της ΕΕΑ και να εγκρίνει σύμφωνα με τα καθιερωμένα κριτήρια την εγγραφή τους στην ΕΕΑ. Μετά το τέλος αυτής της διαδικασίας έδωσε το λόγο σε μέλη της ΕΕΑ για να θέσουν θέματα που απασχολούν την Εταιρεία, για τα οποία ακολούθησε  πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.  Η ΓΣ υπό την προεδρεία της κ. Κακλαμάνη υπήρξε υποδειγματική και διεκπεραιώθηκε με εξαιρετική επιτυχία.  

 Εορτασμός Επετείου 50 χρόνων της ΕΕΑ

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, ειδική Συνεδρία ήταν αφιερωμένη στην  επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυση της ΕΕΑ. Η κ. Παυλίτου ευχαρίστησε τα μέλη και τους φίλους της ΕΕΑ για την τιμητική  παρουσία τους και η  Επίτιμη Πρόεδρος του συνεδρίου και ιδρυτικό μέλος της ΕΕΑ κ. Κακλαμάνη απηύθυνε συγκινητικό χαιρετισμό  με αναμνήσεις  από τις ιστορικές στιγμές της ίδρυση της Εταιρείας. Ακολούθησε η ανάγνωση των χαιρετισμών  που έστειλαν τα ιδρυτικά στελέχη κ. Οικονομίδου, κ. Σπάρος, κ. Χατζηγιάννης και  κ. Ευαγγελοπούλου που δεν παρευρίσκονταν στη συνεδρία, ενώ στη συνέχεια έλαβε το λόγο και απηύθυνε χαιρετισμό η κ. Σταυροπούλου-Γκιόκα ιδρυτικό μέλος της ΕΕΑ και η κ. Παπαστεριάδη μέλος με πολυετή θητεία στην ΕΕΑ. Η ιστορική αναδρομή για την ίδρυση της ΕΕΑ και τη δράση της στα 50 χρόνια λειτουργίας της, έγινε με μια εξαιρετική παρουσίαση εμπλουτισμένη με ντοκουμέντα και φωτογραφίες από την κ. Βάρλα-Λευθεριώτη, μέλος με πολύπλευρη συμμετοχή και πολυετή προεδρική θητεία σε ΔΣ της ΕΕΑ.        Μετά το τέλος της εκδήλωσης όλοι οι συμμετέχοντες παρευρέθηκαν σε εορταστικό δείπνο σε φιλόξενο και όμορφο χώρο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Αικατερίνη Παυλίτου-Τσιόντση 

Πρόεδρος 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ανοσολογίας

12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ανοσολογίας

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Προέδρου Ελληνικής Εταιρείας Ανοσολογίας

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά σας προσκαλώ εκ μέρους της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής, στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ανοσολογίας που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ανοσολογίας (ΕΕΑ) στις 2-4 Δεκεμβρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη (Ξενοδοχείο Electra Palace).

To Συνέδριο θα είναι υβριδικό και θα έχει επετειακό χαρακτήρα λόγω της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ίδρυση της ΕΕΑ, της οποίας η συστηματική συνεισφορά στην εκπαίδευση και στην ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανοσολογική έρευνα και στις κλινικές εφαρμογές της, υπήρξε αδιάλειπτη όλα αυτά τα χρόνια.

Το Πανελλήνιο Συνέδριο Ανοσολογίας αποτελεί την κορυφαία ανά τριετία επιστημονική εκδήλωση της EEA που καλύπτει τον τομέα της βασικής και εφαρμοσμένης Ανοσολογίας, εστιάζοντας ταυτόχρονα σε επίκαιρα θέματα της δημόσιας υγείας.

Το Επιστημονικό Πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει θεματικές ενότητες που θα διερευνήσουν την πρόοδο της Ανοσολογίας, από την θεμελιώδη έρευνα στην κλινική πράξη. Διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, που υπηρετούν τα πεδία της έρευνας και της κλινικής επιστήμης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, θα μεταφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους μέσα από διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια και διαδραστικές συζητήσεις, προσεγγίζοντας θέματα εξαιρετικής αξίας και διευρύνοντας τους επιστημονικούς ορίζοντες.

Προσβλέποντας πάντα στην πολύτιμη ενεργό συμμετοχή σας,
Σας περιμένουμε όλους με χαρά στη γιορτή της Ανοσολογίας στην όμορφη και φιλόξενη Θεσσαλονίκη!

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ανοσολογίας
Αικατερίνη Παυλίτου-Τσιόντση

 

6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ανοσολογίας, 2004, Θεσσαλονίκη

 

 

8 - 11 Δεκεμβρίου 2004
Ξενοδοχείο Electra Palace, Θεσσαλονίκη

5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ανοσολογίας, 2001, Αθήνα

 

31 Οκτωβρίου-3 Νοεμβρίου 2001
Ξενοδοχείο Divani Caravel, Αθήνα

4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ανοσολογίας, 1998, Αθήνα

4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ανοσολογίας, 1998, Θεσσαλονίκη

 

9-12 Δεκεμβρίου 1998
Ξενοδοχείο ΗΛΕΚΤΡΑ, Θεσσαλονίκη