Μήνυμα Προέδρου για τον απολογισμό του Ετήσιου Σεμιναρίου Ανοσολογίας 2020
Αγαπητοί Συνάδελφοι
Το ΔΣ της ΕΕΑ, με ιδιαίτερη χαρά, θα ήθελε να σας ενημερώσει ότι το φετινό 1ο αποκλειστικά διαδικτυακό Ετήσιο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Ανοσολογίας με θέμα “Φυσική ανοσία: νέες προκλήσεις, σύγχρονες θεωρήσεις” που πραγματοποιήθηκε στις 20-22 Νοεμβρίου 2020, είχε απόλυτη επιτυχία.
Ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός των συμμετεχόντων αφορούσε όλα τα πεδία των βιοϊατρικών επιστημών, μέλη της ΕΕΑ, ειδικοί και ειδικευόμενοι ιατροί βιοπαθολόγοι, κλινικοί διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων, βιολόγοι, χημικοί, τεχνολόγοι εργαστηρίων, νοσηλευτές, φοιτητές προ και μεταπτυχιακοί, καθώς και αρκετοί βασικοί ερευνητές.
Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα που μας παραχώρησε η εταιρεία Livemedia (30-11-2020) που υποστήριξε την ψηφιακή διοργάνωση του Σεμιναρίου πραγματοποιήθηκαν 3.709 εγγραφές (συμπεριλαμβανομένων των ομιλητών και προέδρων). Οι συμμετέχοντες σε όλη τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοδης των συνεδριάσεων και τις 3 ημέρες του σεμιναρίου ήταν 1.500-1.600, ενώ οι συνολικές επισκέψεις στη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης ήταν 12.701 (live views).Τα αποθηκευμένα videos που παρακολούθησαν οι συμμετέχοντες έως και τις 30/11/20 ήταν συνολικά 2.854 (video plays). Συνολικά, από την ημέρα κοινοποίησης της εκδήλωσης στο Livemedia έως και τις 30/11/20 (επισκέψεις, videos), ο αριθμός των προβολών διαμορφώθηκε στις 54.729 ενώ το site εξακολουθεί να δέχεται επισκέψεις.
Βασικός σκοπός του Σεμιναρίου ήταν η ενημέρωση γιατρών και άλλων επιστημόνων της υγείας, για τις σύγχρονες θεωρητικές προσεγγίσεις και προκλήσεις σχετικά με τη φυσική ανοσία, από τη θεμελιώδη επιστήμη έως τις κλινικές πτυχές σε διάφορετικά νοσήματα, στην εποχή της COVID-19 λοίμωξης, στην οποία οι μηχανισμοί της φυσικής ανοσίας έχουν προεξάρχοντα ρόλο.
Το επιστημονικό πρόγραμμα του Σεμιναρίου περιλάμβανε στρογγυλά τραπέζια στα οποία αναπτύχθηκαν από εξειδικευμένους ομιλητές οι βασικές αρχές της φυσικής ανοσίας ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν στρογγυλά τραπέζια και εισηγήσεις για τη “φυσική ανοσία στην υγεία και στη νόσο”. Οι θεματικές ενότητες αφορούσαν την κατανόηση της προστατευτικής και παθογόνου λειτουργίας της, τις αλληλεπιδράσεις μικροοργανισμών και ξενιστή συμπεριλαμβανομένης της λοίμωξης COVID-19, την παθοφυσιολογία της φλεγμονής, την εμπλοκή της στον καρκίνο, στην αυτοανοσία, στην αναπαραγωγή, στις ανοσοανεπάρκειες, στη μεταμόσχευση και τις αναδυόμενες θεραπευτικές προσεγγίσεις που στοχεύουν στους μηχανισμούς της. Οι εισηγήσεις των διακεκριμένων ομιλητών έδωσαν τη συνέχεια σε ενδιαφέρουσες συζητήσεις.
Τη δεύτερη ημέρα του Σεμιναρίου 21-11-2020 πραγματοποιήθηκε επίσης η 1η Διαδικτυακή Γενική Συνέλευση (ΓΣ) στην ιστορία της ΕΕΑ. Το ΔΣ παρουσίασε τα πεπεπραγμένα για το έτος 2019- 2020 και κατάθεσε τους στόχους του για θέματα που απασχολούν την Εταιρεία για το επόμενο έτος και ακολούθησε συζήτηση των μελών. Η όλη οργάνωση και η διαδικασία της ΓΣ ήταν υποδειγματική και κατά γενική ομολογία των συμμετεχόντων μελών της ΕΕΑ, η 1η διαδικτυακή ΓΣ υπήρξε εξαιρετικά επιτυχής.
Το ΔΣ της ΕΕΑ νοιώθει την υποχρέωση να ευχαριαστήσει θερμά όλους τους συντελεστές της εξαιρετικής επιτυχίας του Σεμιναρίου, τους ομιλητές για τις υψηλού επιπέδου ομιλίες τους με τα τρέχοντα δεδομένα, τους προέδρους που συντόνισαν άψογα τις συνεδρίες και τις συζητήσεις και όλους όσους το παρακολούθησαν ενεργά με αμείωτο ενδιαφέρον, όπως και για την απρόσμενα μεγάλη συμμετοχή τους.
Το Ετήσιο Σεμινάριο Ανοσολογίας αποτελεί πλέον θεσμό στο μετεκεπαιδευτικό πρόγραμμα της ΕΕΑ, η οποία σας προσκαλεί και σας περιμένει στο Σεμινάριο του 2021, που ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί με συνθήκες φυσικής παρουσίας αλλά και με τη δυνατότητα ψηφιακής παρακολούθησης που όπως φέτος καταδείχθηκε διευρύνει τους ορίζοντες ενημέρωσης στις εξελίξεις της επιστήμης της Ανοσολογίας για κάθε ενδιαφερόμενο και σε κάθε επιστημονικό πεδίο.